Anasayfa » Blog » Köstekli Saatler

Köstekli Saatler

Köstekli Saatler

İnsanlar her zaman içinde bulunmuş olduğu zaman dilimini kavramlaştırarak zaman içerisinde nerede olduğunu bilmeyi kendisine ihtiyaç haline getirmiştir. Bu nedenle saatlerin tarihi çok eskiye dayanır. İlk defa Mısırlıların bulmuş ve kullanmış oldukları güneş saatleri, en ilkel halinden bugün akıllı saatlere kadar ilerledi. Artık fotoğraf çekebilen, arkadaşlarınız ile iletişim kurabilen, kalp atışlarınızı ve tansiyonunuzu ölçen saatler var.

Bizim kültürümüzde oldukça önemli bir yeri olan ve muhtemel kuşak olarak dedelerimizin kullandığı köstekli saatlerin yeri toplumumuz için oldukça önemlidir. Bu saatler kordonu olmayan, metal kapak ile kapatılan, üzerinde belirli desenler bulunan saatlerdir. Adının köstekli olmasının nedeni ise zincirden kaynaklanır. Yaklaşık yarım metrelik bir zincirin bir ucu saati tutarken, diğer ucu elbisenize tutturulurdu. Bu saye de uzun zincir ile istediğiniz cepte taşıyabilirsiniz. Bu zincir ile birlikte kullanılması, ona köstekli saat denmesine neden olmuştur.

Bu köstekli saatler, pil veya başka bir enerji kaynağına ihtiyaç duymayan mekanik saatlerdir. Bu saatleri belirli zaman aralıkları ile, elinizle kurmanız gerekir. Kurulduktan sonra uzun süre normal olarak çalışan saatler, bir zaman sonra tekrar dururlar ve tekrar kurulmaları gerekir.

Kültürümüzün nostaljik bir ürünü olan bu saat türlerini antika mağazalarında sergilenirken bulabilirsiniz. Üzerinde taşıdığı desenlerle ilgili olarak birçok anlam ve karakter taşıyan bu saatlerin önemi, bu gün teknolojik saatler ve moda adı verilen akım yüzünden eskideğerini kaybetmiş durumda.



Yazı Tarihi : 16.09.2014 12:21:00