Anasayfa » Blog » Saat Nedir?

Saat Nedir?

Saat Nedir?

İnsanoğlunun varlığına dair yapmış olduğu sorgulamalar arasında en çok kafa yorulan alanlardan biri zaman kavramıdır. Ta ilk insanlardan bu yana bir zaman kavramına dair sorgulama ve zamanı anlamaya yönelik düşünceler ortaya çıkmıştır. Ki zaten bu nedenle saatin icadı oldukça eskiye dayanır. Bilinen ilk saat MÖ 4000 yılında Mısırlılar tarafından geliştirilmiştir. Mısırlılar, güneşin her gün aynı düzen içerisinde doğup ve battığını fark edince bundan yola çıkarak zamanı kavramlaştırmak için güneş saatini buldular. İşleyişi ise oldukça basitti; güneşin hareketine göre değişen bir cismin gölgesinin uzunluğu, bulunmuş olduğu zaman dilimini tanımlayacak bir vakidi gösteriyordu. Genelde kullanılan cisim uzun bir çubuk oluyordu. Bu çubuk güneş doğduğunda gölgesi yere belirli bir yönde ve uzunlukta düşerdi. Bu da bilinen ilk kadran olarak tarihe geçmiş oldu.

Güneş saatinin bir takım eksiklikleri vardı, örneğin güneş battıktan sonra bu saat işe yaramıyordu ve dünyanın dönüş açısı değiştiğinde farklı yanılgılar ortaya çıkıyordu, saati bulunulan enleme paralel tutmak zorunlu idi. Bu nedenle kum saati ve su saati icat edildi.

Kum saati bugün hepimizin bildiği üstü ve altı geniş olan, beli ince olan genellikle cam içerisinde kullanılan bir zaman ölçme aracıdır. Kum ya da buna benzer bir maddenin, ince bölgeden geçerek diğer tarafa dolması ile geçen süre hesaplanır. Aynı şekilde su saatleri de belirli bir suyun bir kaba dolması ve ya kaptan taşması yöntemi ile hesaplanırdı.

Bugün bu saatler gelişerek artık akıllı saatlere dönüştüler ve kat ettikleri yol oldukça uzun oldu.



Yazı Tarihi : 16.09.2014 11:59:00